Sortir de l’euro (un resum)

Fora de l’euro, fora del darrer tractat europeu i previ canvi de la Constitució, això és el que ens espera:

1. (A favor) Permet finançar l’Estat sense interessos/augmentar la despesa pública sense pagar més imposts. Aquesta demanda podria concentrar-se en donar feina a aturats amb més dificultats de reincorporar-se al sector laboral, a reconstruir els serveis socials i/o a reformar el model productiu finançant directament indústries de futur, programes d’educació i infrastructures. Més despesa pública augmentaria també la demanda privada, a través del multiplicador -al cap i a la fi, menys aturats vol dir més vendes per als botiguers, per als fabricants de cotxes etc. Altrament, la nova moneda podria servir, almenys, per garantir la liquiditat de l’Estat (i eventualment del sector bancari), al marge de la regressiva tutel.la del BCE.

2. (A favor) Ens dotaria d’un tipus de canvi més competitiu, que afavoriria les exportacions sense augmentar la càrrega dels deutes nominals interns.

3. (En contra) El preu del deute extern, mesurat en euros, podria augmentar, si bé cal esperar que bona part dels mateixos es redenominessin sense canvis en la nova moneda (lex monetae). Tant si el reestructurem, declarant una moratòria o una suspensió de pagaments, com si no, ens arrisquem a quedar-nos sense finançament extern si no és a preus prohibitius, i amb el risc de desabastiment d’importacions essencials en el curt termini.

4. (En contra) Sense un lideratge polític fort i una certa capacitat de reacció, és possible que l’incertesa produïda per la nova situació provoqués una caiguda de la inversió o retirades massives d’efectiu dels bancs etc., dificultant la recuperació i afavorint l’especulació, especialment al sector exterior. Entre els efectes que en deriven, podria produir-se un augment de la inflació (els efectes redistributius de la qual en una economia altament endeutada, però, no són necessàriament regressius).

En qualsevol cas, ni més, ni menys, Europa, de la que ja tenim. Només un debat sobre el model que volem: per nosaltres i per tots els altres països en crisi.

Aquesta entrada s'ha publicat en 50, Euro i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Participa!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s