L’atur i la redistribució de la riquesa cap als capitalistes

La generació d’atur és el mecanisme principal a través del qual els capitalistes forcen els treballadors a assumir els costos de la crisis. Si més no, a Espanya. Veiem-ho.

Espanya és l’únic dels grans estats de la Unió Europea on el total de rendes salarials  ha disminuït des de l’inici de la crisi. També és l’únic on el total de rendes del capital ha augmentat significativament des d’aleshores. Així ho podem veure en els següents gràfics, on representem l’evolució de la renda total generada trimestralment a Espanya, Alemanya, França, Itàlia i al Regne Unit entre el primer trimestre del 2000 i el tercer trimestre del 2012 (línia blava, eix secundari). Aquesta renda l’hem desagregat en tres components: la que s’utilitza per remunerar els assalariats (línia vermella, eix principal), per pagar impostos sobre la producció i les importacions descomptats els subsidis (no les hem representat), i les rendes del capital (línia verda, eix principal). Cal tenir en compte que  les estimacions de les rendes del capital que publiquen els instituts d’estadística inclouen també les dels treballadors autònoms. Ara bé, la complicada situació econòmica de la majoria d’autònoms no pot explicar, evidentment, l’augment del total de rendes del capital.

Tot plegat és encara més sorprenent atesa la disminució de la renda total (en els altres països analitzats la renda total, després del primer sotrac, es manté o augmenta). Així, com han aconseguit els capitalistes augmentar les seves rendes atesa la caiguda de la renda total? Doncs forçant una caiguda encara major de les rendes salarials per així desviar una proporció més alta de la renda total cap a les seves butxaques.

A més de l’atur, deuen tenir-hi alguna cosa a veure les ‘retallades estructurals’, la reforma laboral, el rescat de la banca i la corrupció?

EspanyaAlemanya

FrançaItàlia

Regne Unit

Font: Eurostat, Comptabilitat Nacional Trimestral. Línia blava: rendes totals, eix secundari. Línia vermella: rendes salarials, eix principal. Línea verda: rendes del capital (excedent brut d’explotació i renda mixta), eix principal.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en 50, Treball i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Participa!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s