L’espoli i les balances

Des de l’inici de la crisi, el catalanisme polític, sovint dominat per temes identitaris, ha adoptat un llenguatge preeminentment econòmic: semblaria que el greuge dels catalans ja no fos preeminentment cultural, sinó fiscal.

L’instrument més emprat per calcular la magnitud d’aquest espoli són les balances fiscals, que mesuren la diferència entre el valor dels serveis prestats a Catalunya per les Administracions Públiques i els imposts que els catalans han pagat. Degut a l’excepció fiscal de les províncies basques i Navarra, i els beneficis que Madrid deriva de la capitalitat, aquestes regions, les més riques, contribueixen poc o res al fons comú, de manera que Catalunya, on la diferència entre allò pagat i allò rebut se situà al voltant del 8% del PIB entre 1986 i 2008, és la principal contribuent a la solidaritat interautonòmica. Tanmateix, és rar que des de Catalunya es critiqui el concert fiscal d’Euskadi i Navarra; i les infrastructures de Madrid solen causar més enveja que no pas indignació -al contrari, des de Catalunya les autonomies que solen denunciar-se són aquelles receptores de la solidaritat comuna, com Andalusia o Extremadura, l’actitud parasitària de les quals impedeix bastir un Estat del Benestar català en aquests moments de crisi.

L’argument conté almenys dues fal.làcies. La primera és no adonar-se que la principal causa dels problemes de finançament públic actuals és la davallada de la recaptació. Amb un concert fiscal, la Generalitat de Catalunya hauria ingressat, el 2009, una mica menys de 800M euros adicionals. Per sí sola, aquesta quantitat no hauria evitat importants retallades i la caiguda del PIB que se’n deriva, mostrant que el problema de les finances públiques només el resoldrà un augment d’imposts (dirigit, si no ens hem de carregar el consum, a les rendes del capital i als beneficis empresarials) o la recuperació de la sobirania monetària (que ens permeti ordenar al banc central de finançar el deute públic).

La segona, és que per més que la xifra del 8% del PIB, és a dir de l’espoli en un any normal, es repeteixi, no queda clar per què representa una quantitat inadmissiblement elevada de transferències. Macroeconòmicament, aquest 8% no té res d’excessiu: és inferior a la mitjana del superàvit comercial que mantenim amb Castella -de manera que el sector privat recupera, amb escreix, els diners que s’hi desplacen. Evidentment, hom pot mantenir un superàvit comercial i negar-se a fer cap transferència significativa: aquesta és l’actitud amb què Alemanya i els seus socis estan destruint el teixit econòmic del Sud d’Europa (i cavant la pròpia tomba, ja que aquests països no podran continuar comprant els seus productes).

Suposem, a més, que un impost que pagués l’1% d’espanyols més rics es distribuís uniformement entre el 99% d’espanyols més pobres. No hi ha dubte que la majoria de catalans es beneficiaria -per més que, atès que hi ha més representants de l’1% a Catalunya que a la mitjana d’altres regions, el dèficit fiscal augmentaria. No són els efectes sobre la renda de Catalunya que cal mirar, sinó sobre la renda dels catalans més pobres, abans de justificar la misèria de les classes populars en les balances.

Si l’espoli territorial existeix, doncs, no el mesuren les balances fiscals. Si de cas, es manifesta en en episodis concrets, ben publicitats, com la desídia del Govern espanyol en construir el corredor ferroviari del Mediterrani, però fins i tot aquest és un greuge compartit amb altres comunitats.

Un espoli més important, però, és evident en la manera en què les èlits catalanes o forasteres, concessionàries d’autopistes estatals o gestores d’hospitals autonòmics o simples empresaris beneficiats per la reforma laboral etc. ens prenen els diners a la majoria. I ja que aquest espoli el compartim amb d’altres pobles (dins i fora de l’actual Estat), potser és més solidaritat, i no menys, la que ens permetrà eliminar-lo.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en 50, Fiscal i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Participa!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s