La utopia verda

Cada any el WWF calcula, d’acord amb la tecnologia i població del moment, els recursos que la Natura pot proveir pel consum tot regenerant-se; estilitzats, corresponen a 1,8 ha per persona i any, que són força menys dels que usem -i és per això que l’economia mundial depèn dels combustibles fòssils inter alia per continuar endavant.

Segons el darrer ‘Living Planet Report‘, els països més rics són els que fan pujar la mitjana: el 2008 cada habitant dels EUA feia ús de 7,2 ha, 4 cops més del que li pertocava; els de l’UE, de 4,7 ha; al Japó, 4,2 ha.

I és que d’entre els països que, en la darrera dècada, han aconseguit ser considerats ecològicament sostenibles, només dos gaudien d’un desenvolupament social elevat (que el WWF mesura amb l’IDH): Cuba i Perú. En ambdós casos, però, l’equilibri entre natura i creixement econòmic s’ha demostrat passatger, en favor d’aquest darrer.

Al Perú, malgrat l’activisme ecològic demostrat pel poble en esdeveniments com les protestes de Cajamarca (bon exemple d’allò que Latouche i d’altres creuen essencial per a l’ecologisme: moviments de masses inspirats per valors precapitalistes que situen el benestar abans dels diners), el compromís del Govern amb el creixement (desigual) que impulsen les multinacionals mineres i agroindustrials sembla ferm.

A Cuba, el Govern s’ha compromès a rellançar la producció agrària i la construcció per tal d’acabar amb el racionament i la degradada situació dels habitatges de l’illa -reformes que l’allunyen de la via anticapitalista a l’ecologisme, la modernitat eco-socialista que descrivia John Bellamy Foster.

Molts militants de l’ecologisme polític, identificats amb l'”act locally” i un tímid reformisme (que sovint no va més enllà de la promoció del reciclatge i la tributació verda) potser no són conscients encara de la innovació social o tecnològica que la seva utopia exigeix. Si la seva retòrica sobre l’adveniment d’una catàstrofe ecològica és seriosa, els caldrà ser més revolucionaris.

Aquesta entrada s'ha publicat en Política i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Participa!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s