Les alternatives passen també per la fiscalitat

 El frau fiscal és massiu,

(tot i no haver-hi informes oficials, es sol  estimar equivalent al 22% del PIB, si fa no fa el doble que la mitjana de la UE-15)

i així ho percep la gran majoria de la població;

(el CIS estima que un 92% de la població a Espanya creu hi ha bastant o molt frau fiscal)

els mateixos tècnics d’Hisenda saben que el gruix del frau el cometen les grans fortunes i empreses,

(estimen que un 72% del frau correspon a les grans fortunes, corporacions empresarials i grans empreses, un 17% a les pymes, i un 8.6% als autònoms),

i a aquest frau il·legal se li ha de sumar el ‘legal’ que majoritàriament cometen una vegada més les grans empreses,

(Els tècnics d’Hisenda calculen que les microempreses paguen un tipus mitjà efectiu del 22%, del 20% per les petites, el 19% les mitjanes (quan el nominal és del 25%), i moltes vegades per sota del 17% per les grans empreses (nominal del 30%). Ara bé, si en comptes de calcular els tipus efectius com la proporció d’impostos pagats sobre la base imposable o fem sobre els beneficis empresarials, el 2010 era del 9.4% de mitjana –un 5% pels grups consolidats, entre els entre els quals hi ha les grans empreses que cotitzen a la borsa, i d’un 15.3% de mitjana per la resta (font, p. 12))

entre les que destaquen la banca i gegants tecnològics com Apple, Microsoft, Google, Facebook, Yahoo, Ebay o Amazon,

i les grans fortunes.

(sobretot a través de les SICAV).

En conseqüència, qui sosté la Hisenda Pública són les persones amb rendes mitges i baixes que no poden escapar de l’IVA ni de l’IRPF,

(El 2011 el 74% dels ingressos de l’Estat venen de l’IVA (31%) –un impost al consum– i l’IRPF (un 43% –més d’un 80% dels quals prové de les rendes del treball (AT))

i la població ho sap bé.

(un 88% dels enquestats pel CIS respon que NO paga més qui més té).

Són molts els que han analitzat el sistema impositiu i han fet propostes serioses per fer-lo més just i eficient. Aquí només vull recordar que els mateixos treballadors d’Hisenda (GESTHA) fa temps que proposen mesures relativament simples, ràpides i eficaces per acabar les injustícies més flagrants de l’actual sistema impositiu espanyol. M’atreveixo a afirmar que la gran majoria de la població les veuria com un pas endavant –encara que les consideréssim insuficients.  En l’última de les seves propostes afirmen:

Los Técnicos del Ministerio de Hacienda (GESTHA) proponemos la puesta en marcha de una batería de medidas que permitirían ingresar más de 63.800 millones adicionales cada año. Esta cantidad sería suficiente para reducir el déficit del 8,9% del pasado año hasta un nivel inferior al 2,8% exigido en los compromisos europeos para 2014.

Muchas de estas propuestas podrían aplicarse en el plazo de un año, lo que permitiría relajar las políticas de ajuste y hubieran hecho innecesaria la aprobación de medidas contrarias al crecimiento incluidas en el RDL 20/2012 , de 13 de julio, de medidas para garantizar la estabilidad presupuestaria y de fomento de la competitividad (BOE del 14), como la subida del IVA, la supresión de la paga extra a empleados públicos, la reducción del empleos públicos, vacaciones y complementos de la ILT, la disminución de las prestaciones por desempleo o el endurecimiento de las prestaciones a la Dependencia, con la que el Gobierno pretende recaudar unos 59.000 millones de euros hasta 2014.

Amb tot això només vull emfatitzar una vegada més que el principal obstacle d’Espanya per sortir de la crisi és polític: si la prioritat és reduir el dèficit públic (que no hauria de ser-ho), atès l’enorme potencial per fer-ho amb canvis impositius que no afectarien a les classes populars i en canvi llimarien una mica el caràcter regressiu del sistema que tant denuncia la ciutadania, per què s’implementen les actuals polítiques anti-socials? Vist l’anterior –i entre molts altres motius– no pot ser veritat que la situació econòmica els obligui.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en 50, Fiscal i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Participa!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s