Declaració d’intencions

Definitivament, tal com apunta l’economistaexiliat, no volem que les nostres anàlisis provoquin un desànim paralitzant. Més aviat el contrari: volem posar de manifest injustícies clarament superables, així com el seu origen i possibles maneres d’afrontar-les, per motivar l’acció política sensata i efectiva.

En aquest sentit, crec que algunes de les reflexions de l’Amartya Sen a La idea de la justícia són pertinents. Primer, perquè identifica que certament el que ens mou no és que el món no és del tot just, sinó que hi ha injustícies clarament remeiables que volem resoldre. Si una calamitat no fos evitable no seria injusta. Doncs bé, aquí –com en tants altres llocs— argumentem que l’atur, els desnonaments, la pèrdua gradual a l’accés a l’educació i sanitat pública i de qualitat, de drets laborals, de poder adquisitiu dels salaris i de les pensions, etc., són evitables. Per tant, tenim raons objectives per l’optimisme: tenim la certesa que si actuem amb decisió i contundència podem canviar-ho.

Segon, perquè en Sen argumenta convincentment que la justícia té relació, en darrera instància, amb la forma en què les persones viuen les seves vides i no simplement amb la naturalesa de les institucions. Per més que s’obstinin a dir-nos que vivim en una societat justa i democràtica perquè tenim institucions formalment democràtiques, les polítiques actuals són injustes i antidemocràtiques pel simple fet afecten negativament les vides de la gran majoria de la població. Hem, doncs, d’exigir que les polítiques públiques siguin dissenyades i avaluades segons el seu impacte sobre la vida de la gent, i no sobre variables que com a màxim són instrumentals (dèficits públics, PIB, primes de risc, etc.).

Tercer, perquè Sen fa evidents els vincles estrets entre la recerca de la justícia i la recerca de la democràcia entesa com el govern per discussió. En aquest sentit, veiem molt clarament que l’al·lèrgia al debat públic dels nostres governants i les lleis injustes que promouen van junts (canvi de la constitució per introduir la doctrina del dèficit zero, canvis radicals respecte el programa electoral, etc., i tot sense cap mena de debat).

Ara, no es tallen a l’hora d’impartir doctrina i delegar decisions crucials a suposats experts (“per lluitar contra l’atur, cal que baixin els salaris i tenir un mercat laboral flexible”; “la bomba demogràfica fa insostenibles les pensions”, etc.). Aquestes doctrines estan, de fet, basades en algun tipus de raonament (la “llei de l’oferta i la demanda” que estableix que quan el preu d’una cosa cau –salaris—la demanda –de treballadors—augmenta; la ratio ocupats-pensionistes previsiblement disminuirà substancialment), però tal com intentem assenyalar en aquest bloc solen ser arguments defectuosos/dèbils/arbitraris/incomplerts/primitius. La millor arma contra la ideologia neoliberal i les seves creences és precisament l’avaluació crítica i objectiva que permet la disponibilitat d’informació i les discussions interactives; és, doncs, la democràcia. Precisament per això no volen ‘govern per discussió’; se’ls veuria el llautó. A més, el debat públic és imprescindible perquè les reivindicacions legítimes de grups minoritaris siguin ateses. Els desnonats en aquest país, per sort, no són majoria, però les seves raons han saltat a l’esfera pública i han guanyat l’empatia de la gran majoria de població. Això, i la seva mobilització potent i constant, és el que els fa forts.

En defintiva, volem informar, presentar els nostres arguments i incitar el debat amb l’objectiu final de promoure l’acció política sensata i efectiva. Vinga, doncs!

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Política i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Declaració d’intencions

  1. Ernest A C ha dit:

    Penso que la manera de refutar creences és a través del mètode científic, que es basa en l’empirisme i el raonament lògic, i que té uns canals i procediments ben establerts. Una altra cosa és la política i la presa de decisión col·lectives, que és més un joc d’interessos que no pas un debat sobre realitats objectives.

Participa!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s