Deflació?

No fa gaire em preguntaven per què els béns de consum no s’abarateixen en general (per què no cau l’IPC), atesa l’enfonsada del consum provocada per, entre d’altres causes, l’atur massiu, l’elevat endeutament familiar i les retallades de despesa pública?  Em deien també, i amb raó, que no es pot explicar per l’evolució dels preus de les matèries primeres que típicament s’han d’importar, ni dels costos laborals de les empreses, que de fet s’han anat estancant fins arribar a caure a partir del 2012.

Vaig respondre dient que les tendències deflacionistes fins ara han estat contrarestades bàsicament per la política impositiva i de despesa del Govern d’Espanya i de la Generalitat:  l’augment de l’IVA, d’impostos especials, de taxes i preus de serveis públics, pel procés de privatització de la sanitat, pels favors a les elèctriques, etc.

Crec que era un prou bon primer diagnòstic. Així ho corrobora la següent taula, on he posat les taxes interanuals de variació dels preus (d’agost a agost) dels 12 grans grups en què l’INE agrega els diferents béns i serveis de consum. Aquestes taxes les he calculat a partir de dos indicadors: 1) el de referència a la UE, l’Índex de Preus al Consum Harmonitzat (IPCA); 2) un altre d’equivalent però que en principi descompta la variació de preus deguda a canvis de l’IVA, i impostos sobre combustibles, tabac, la matriculació de vehicles i assegurances (IPCA-IC).

Doncs bé, sembla ser que si no hagués estat pels augments d’impostos indirectes i dels preus dels béns i serveis relacionats amb l’educació i la sanitat, que l’Estat regula o pot regular en bona mesura, ja estaríem en plena deflació.

Aquesta entrada és senzillament una anàlisi exploratòria del comportament dels preus durant la crisi. Així, doncs, reprendrem el fil més endavant.

IPCA-IPCAIC

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en 50, Competitivitat i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Participa!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s